img-blog

Descobreix Guadalajara, una de les millors ciutats del món

img-usuario
29/11/2023

La capital de l'estat de Jalisco, Guadalajara, és famosa per la seva història, monuments, mariachis i tequila, però aquesta ciutat, coneguda com la Perla d'Occident és molt més que això, i, segons la prestigiosa revista Time, és una de les millors del món per fer turisme.

Vols saber què veure i què fer quan la visitis? Doncs segueix llegint que avui et portem algunes propostes per gaudir dels imprescindibles de Guadalajara i descobrir algunes de les curiositats de la segona ciutat més gran de Mèxic.

Una mica d'història

Guadalajara deu el seu nom a Nuño Beltrán de Guzmán el conqueridor de la regió, que el 1532 va decidir anomenar Guadalajara a les terres conquerides, en honor a la seva ciutat natal. Però encara que el nom s'ha mantingut des del primer moment, la ciutat va ser fundada fins a quatre vegades, en què es va anar canviant d'ubicació buscant les millors condicions per als seus habitants.

I encara que l'origen del seu nom està clar i ben documentat, no ho està tant el del seu sobrenom. Guadalajara és coneguda com la Perla d'Occident i si bé molts afirmen que això és degut a la bellesa de la ciutat, molts altres asseguren que l'origen d'aquest nom està en una perla gegant que el rei Carles IV va regalar a la ciutat.

Durant anys la perla va estar exposada perquè pogués ser contemplada per tot el món, però durant la Guerra de la Reforma, al segle XIX, les autoritats van decidir amagar-la per por que fos robada. I, segons la llegenda, la van amagar tan bé que mai ningú no ha tornat a trobar-la.

De ruta pel centre

Llegendes a part, el que sí que és cert és que Guadalajara és una ciutat amb un important patrimoni arquitectònic que es posa de manifest en els diferents monuments, carrers i places que trobem al centre històric de la ciutat.

El Palau del Govern, seu del Govern estatal de Jalisco, és un bon punt de partida de la ruta per conèixer els imprescindibles de Guadalajara. L'edifici, que data del segle XVII, va ser reconstruït durant el regnat de Carles IV després que fos enderrocat per un terratrèmol. Aquest edifici és famós pels dos impressionants murals de José Clemente Orozco en homenatge a Miguel Hidalgo, considerat el pare de la pàtria mexicana.


Seguint la ruta et trobes amb la Catedral de Guadalajara, amb les torres grogues d'estil neogòtic i el seu interior barroc. Aquest temple és un dels monuments més antics de la ciutat i està situat estratègicament entre les places d'Armas, Libertad i Guadalajara, tres parades obligades al nostre passeig.

Seguint amb el nostre recorregut arribem a la Rotonda de los Jalisciences Ilustres, un monument circular format per 17 columnes que se situen al voltant d'un peveter. La rotonda és en realitat un sepulcre on estan enterrats alguns dels personatges jalisciencs que han deixat la seva empremta a la història.

Per acabar la ruta, et proposem una visita al Mercado Libertad o Mercado de San Juan de Dios, el mercat cobert més gran de Llatinoamèrica on podràs trobar parades de fruites, verdures i hortalisses a més d'artesania local i una zona gastronòmica on tastar algunes de les delícies de la zona.

Visitant els voltants

Si vols conèixer alguna cosa més enllà del centre de Guadalajara, et recomanem que visitis els seus voltants, entre els quals destaca San Pedro Tlaquepaque, un poble a pocs quilòmetres de la capital de Jalisco que és considerat com un dels centres artesanals més importants de tot el país, on l'artesania, el color i les tradicions en són els protagonistes principals.

Des de Guadalajara també pots visitar altres pobles com Tequila, on aprendràs com s'elabora una de les begudes més famoses de Mèxic; el jaciment prehispànic de Guachimontones; el Poble Màgic de Ajijic; o el Lago de Chapala.

Com veus, Guadalajara és una destinació plena d'història, cultura, artesania i aquest encant que caracteritza Mèxic. T’hi portem?