img-blog

Descobreix les Açores, les illes de colors

img-usuario
29/06/2023

Situades al bell mig de l'oceà Atlàntic, a uns 1400 km de Lisboa, trobem l'arxipèlag portuguès de les illes Açores. Aquestes illes, juntament amb els arxipèlags de Madeira, Illes Salvatges, Canàries i Cap Verd formen la Macaronèsia i són considerades un petit paradís per a tothom que les visita.

Avui us proposem una colorida ruta per les Açores, nou illes completament diferents entre elles mateixes, que s'associen tradicionalment a un color que les defineix, ja sigui pel seu paisatge, les seves tradicions o la seva cultura.

Les illes orientals

L'arxipèlag de les Açores es divideix en tres grups d'illes en funció de la localització: les illes orientals, el grup central i les illes occidentals. El nostre recorregut comença per les illes orientals, San Miguel i Santa Maria.

San Miguel, l'illa verda és la principal de les Açores, pel seu entorn on destaquen camps de pastura i altres cultius amb una frondosa vegetació. En aquesta illa hi ha Ponta Dalgada, la capital de les Açores, des d'on s'organitzen sortides per veure balenes. A més, San Miguel és coneguda per les seves llacunes volcàniques com Lagoa das Furnas o Lagoa do Congo, les seves aigües termals i els seus parcs naturals com el Parc Natural de Ribeira dos Caldeirões o els seus camps de te, els únics d'Europa.



L'altra illa oriental de les Açores és Santa Maria que va ser la primera a ser descoberta. Aquesta illa és famosa per les platges, entre les quals destaca Praia Formosa i el desert vermell. Santa Maria és coneguda com l'illa groga i, si ets dels que prefereixen sol i platja, és la teva millor opció.

Les illes centrals

El grup de les illes centrals és el més nombrós, i està format per les illes de Terceira, Graciosa, São Jorge, Pico i Faial.

Terceira és una altra de les destinacions azorenyes de platja i relax, però en aquesta illa també pots trobar un dels conjunts Patrimoni de la Humanitat de les Açores: el centre històric renaixentista d'Angra do Heroisme, la capital de l'illa que degut a la seva situació estratègica a l'Atlàntic, va servir d'escala a les rutes de navegació entre Europa i les Amèriques.


Graciosa
, és coneguda com l'illa blanca per les cases tradicionals de la capital, Santa Cruz, que fan que ens oblidem del seu orígen volcànic. En aquesta illa es troba una de les curiositats de les Açores, la Lagoa do Styx, un llac volcànic situat sota el nivell del mar.

Una altra de les illes centrals és São Jorge, la més recomanada si el que busques en el teu viatge és una immersió a la natura. Aquesta és l'illa més verge de les Açores i una de les més verdes gràcies a les seves fonts i cascades naturals. En aquest impressionant paisatge destaquen sobretot les fajãs que defineixen el paisatge d'aquesta illa. Les fajãs (o fajanas), són petites planes originades pel corrimiento de lava o de terra i es creu que van ser els llocs on es van establir els primers colonitzadors de les illes Açores, a partir de les quals es van anar poblant les terres altes. Només aquí en trobem més de 80.

A l'illa Pico, la segona més gran de les Açores, es troba la muntanya més alta de Portugal, el volcà Pico i un altre dels llocs Patrimoni de la Humanitat de la UNESCO, el Paisatge de Vinyes. En aquesta illa hi ha el túnel de lava més gran de l'arxipèlag i és la destinació perfecta per als amants del busseig. I si t'agrada la literatura t'encantarà saber que la famosa novel·la Moby Dick està dedicada als baleners de Pico.

 


L'illa blava o Faial és la darrera de les illes centrals i potser la més famosa del grup. En aquesta illa es troba el Volcà dos Capelinhos, l'última erupció produïda en l'arxipèlag que data de 1957 aproximadament. Famosa per les hortènsies blaves, la badia de Port Prim o les coves de Costa da Feteira, Faial amb la seva capital Horta és una de les parades obligatòries a les Açores.


Les illes occidentals

L'últim grup d'illes és el conegut com a conjunt occidental i està format per les illes de Flores i Corvo, considerades el punt més occidental d'Europa.

Com el seu nom indica, el paisatge multicolor de Flores està format per infinitat de camps d'hortènsies i azalees. A més del seu colorit paisatge, Flores destaca per les cascades, com les de Morro Alto i Riverida do Ferreiro i les Lagoas, set llacunes d'origen volcànic.

 


Corvo
és l'última de les illes Açores a la nostra colorida ruta. És l'illa més petita de tot l'arxipèlag, però és la preferida pels amants del senderisme i la natura. Declarada Reserva de la Biosfera per la UNESCO, compta amb un únic nucli habitat, Vila Nova do Corvo, un poble pintoresc on hi viuen només uns centenars de persones, caracteritzat per cases amb façanes de pedra fosca i petits molins de vent.

Com veus, cada illa de les Açores és diferent i especial i totes elles tenen molts motius perquè les visitis. Ja has decidit quina serà la teva primera parada?