img-blog

Guanajuato, ruta imprescindible pel cor de Mèxic

img-usuario
05/09/2024

La costa mexicana, sigui de l'Atlàntic o del Pacífic, és la destinació predilecta dels qui decideixen viatjar al país asteca. No són gaires els viatgers que reparen a l'interior de Mèxic, força menys conegut, però que és llar d'innombrables tresors. A l'article d'avui, ens dirigim cap a l'estat de Guanajuato, escenari d'episodis històrics i epicentre cultural. Acompanya'ns per una ruta pels 5 llocs que no pots perdre't a l'estat mexicà de Guanajuato.

El top 5 de l'estat de Guanajuato

Aquest estat mexicà gaudeix d'una posició estratègica, al cor del país i a cavall entre dues de les ciutats més importants: Ciudad de México i Guadalajara. Però la seva importància turística s'explica per un grapat de raons més, que desglossarem a continuació. Explora Guanajuato a través dels seus 5 atractius principals.

1. Descobreix Guanajuato (ciutat capital)

La ruta per aquesta regió mexicana comença a Guanajuato, la seva capital homònima. Declarada Patrimoni Cultural de la Humanitat per la Unesco, la ciutat rep el visitant amb la seva riquesa arquitectònica colonial, els seus carrers plens de vida i la seva extensa oferta cultural. Entre els punts d'interès, el monument que més destaca és l'Alhóndiga de Granaditas, actual museu i testimoni de la Guerra d'Independència Mexicana. Imprescindibles són també el Callejón del Beso, el Teatro Juárez i la Plaza de la Paz. Per admirar la ciutat des de les altures, res millor que pujar al funicular.

2. Reviu la història a Dolores Hidalgo

Entre les poblacions més encantadores de l'estat de Guanajuato hi ha Dolores Hidalgo, ubicada a uns 60 km de la ciutat de Guanajuato. Però aquest és el nom curt, ja que oficialment a aquesta denominació s'afegeix "Bressol de la Independència Nacional”, ja que va ser en aquest lloc on va tenir lloc l'anomenat Crit de la Independència, que va desembocar en la Guerra de la Independència. En aquesta localitat, podràs aprofundir en la seva tradició vinícola, però també degustar deliciosos (i curiosos) gelats a l'entorn de la plaça principal i recórrer els seus museus.

3. Explora l'encant colonial de San Miguel de Allende

A San Miguel de Allende, podràs continuar omplint de color la teva estada a Guanajuato. Es tracta d'un dels pobles més pintorescos de la regió i, per tant, visita obligada. La seva atmosfera colonial farà que vulguis perdre't entre els seus carrers sense cap pressa. Apunta en el teu recorregut llocs com la parròquia de San Miguel Arcángel o la casa de Ignacio Allende, considerat un dels herois de la Independència. Per a les compres d'última hora, t'encantarà el Mercado de Artesanias, localitzat al centre històric.

4. Acudeix al Festival Internacional Cervantino

T'interessen els plans culturals? Llavors, el Festival Internacional Cervantino es convertirà en un motiu més pel qual submergir-se en Guanajuato. Aquest esdeveniment s'organitza cada any durant el mes d'octubre a la ciutat de Guanajuato des de la dècada dels 70. Durant més de dues setmanes, ofereix una nodrida oferta cultural que abasta des de representacions teatrals fins a projeccions de cinema, exposicions o esdeveniments literaris. Són molts els escenaris que acullen aquestes manifestacions artístiques. Entre ells, el Teatro Juárez.

5. Puja al Cerro del Cubilete

Una darrera excursió a Guanajuato és al Cerro del Cubilete, al municipi de Silao. En aquest promontori s'alça una estàtua de bronze de Cristo Rey d'uns 20 metres d'alçada. Per assolir el cim, hauràs d'envoltar el turó. Hi ha dues opcions per a això. En automòbil, no trigaràs més de 30 minuts a arribar fins a la cúspide. No obstant això, si et decantes per realitzar la ruta a peu, calcula entre 3 i 4 hores de camí. Un cop al cim, tindràs una merescuda recompensa en un dels llocs de menjar de carrer. El poble de Silao és un destí gastronòmic de primer ordre. Aprofita la teva visita per degustar platets com les enchiladas mineras (el nom de les quals al·ludeix a la tradició minera de la regió) i les carnitas, elaborades a base de carn de porc fregit en mantega que se serveix en tortillas de blat de moro.

A més, podràs gaudir de les aigües termals de Comanjilla, un paradís natural ideal per relaxar-se en les seves càlides aigües mineromedicinals, reconegudes per les seves propietats terapèutiques que ajuden a alleujar l'estrès i millorar el benestar general.

Mèxic t'espera! Cadascun dels seus 32 estats té una cosa molt especial per oferir. Què et sembla començar per Guanajuato?