img-blog

Madeira, un paradís de nord a sud

img-usuario
14/07/2023

Sabies que el que coneixem com a Madeira és en realitat un arxipèlag? La Regió Autònoma de Madeira, pertanyent a Portugal i ubicada a l'Atlàntic a més de 850 km de Lisboa, està formada per dues illes habitades, Madeira i Porto Santo i dos grups de petites illes, les Illes Salvatges i les Illes Desertes.

Avui ens centrarem en la més famosa, la que dóna nom al conjunt i la que s'ha convertit en un petit paradís on cada any viatgen milers de turistes gràcies a la seva privilegiada situació geogràfica, el clima subtropical i els seus impressionants paisatges.

Continua llegint i et portarem de ruta pels quatre punts cardinals perquè descobreixis tot el que aquesta illa volcànica pot oferir-te. Véns?

La Costa Nord

La nostra ruta per Madeira comença a la costa nord, on s'ubica gran part del bosc de Laurisilva, Patrimoni de la Humanitat de la UNESCO i que ocupa gairebé un 20% de la superfície de Madeira.


 

És en aquesta zona on es troben alguns dels paisatges més espectaculars de l'illa, com el Cabo Girão, que amb els seus 580 metres és un dels penya-segats més alts d'Europa. Aquí també pots visitar el municipi de Porto Moniz, famós per les seves piscines naturals de lava volcànica, on pots submergir-te i gaudir de les impressionants formacions rocoses que l'envolten, una experiència que no et pots perdre!




La Costa Est

En aquesta part de l'illa va ser on van desembarcar els exploradors portuguesos que van arribar per primera vegada a Madeira el 1419. Els descobridors de l'illa van arribar al que avui és el municipi de Machico, on a més de la seva coneguda platja pots visitar el nucli antic o el passeig marítim.

 


Molt a prop d'aquest poble hi ha el Mirador de Portela, un lloc des del qual pots contemplar els impressionants penya-segats i tota la bellesa de l'escarpada costa est.

Com a curiositat, podem destacar que aquesta zona que un cop va ser la porta d'entrada a l'illa segueix sent-ho avui dia ja que és a Santa Cruz, l'altre municipi de l'est de Madeira, on hi ha l'aeroport internacional Cristiano Ronaldo.

 


La Serralada Central

La serralada central de Madeira, amb 8.200 hectàrees de superfície i considerada Monument Natural, abasta una sèrie de zones muntanyoses al centre de l'illa situades per sobre dels 1.400 metres d'altitud.

Dividida en dues zones, la serralada es divideix a la part oriental amb els pics més alts de Madeira: Pico Ruivo (1862 m) i Pico do Areeiro (1818 m) i la part occidental on destaquen el Pico Ruivo do Paúl (1640) m) i la zona de Bica da Cana (1620 m). Aquest perfil accidentat és degut al resultat de l'erosió diferencial causada per l'acció de l'aigua sobre les roques volcàniques.

En aquest sentit, el Pico do Arieiro, el punt més alt de Madeira és el lloc perfecte per fer senderisme i gaudir de la bellesa de l'illa, amb les vistes espectaculars de tot allò que l'envolta.

 


La Costa Sud

La zona sud de Madeira és potser la que presenta una diversitat més gran de paisatges. Aquí s'ubica la cosmopolita capital de l'illa, Funchal, una ciutat on et pots perdre pels carrers empedrats del seu centre històric ple d'edificis colonials. Si visites la capital no et pots perdre el Mercat dos Lavradores, on trobaràs flors i fruites tropicals o l'impressionant Jardí Botànic.

 


Molt a prop de Funchal hi ha el poble de Monte, famós pel telefèric que connecta amb la capital i que et permet gaudir de l'església de Nossa Senhora do Monte i de les magnífiques vistes panoràmiques de la ciutat.


La Costa Oest

El recorregut pels quatre punts cardinals de Madeira finalitza a la costa oest de l´illa, la zona ideal per gaudir de la platja i el sol.

Aquí podràs conèixer els municipis de Ribeira Brava, Ponta do Sol i Calheta on trobaràs ciutats i pobles molt pintorescos com Câmara de Lobos, un poble de tradició pesquera que a més és on s'elabora el conegut vi de Madeira, una de les begudes més populars i emblemàtiques de la illa.

 


Com pots comprovar, cada racó de Madeira és diferent i atractiu, però tots tenen en comú un ric patrimoni històric, impressionants paisatges naturals i una gran cultura gastronòmica que bé mereixen una visita.