img-blog

Nadal pel món en cinc destinacions

img-usuario
09/12/2022

Diuen que cada persona celebra el Nadal de manera diferent, però és cert que a la nostra cultura tenim alguns elements en comú que tots, d'una manera o altra, tenim presents en celebrar el Nadal: l'arbre, els adorns, els regals, juntar-se amb la família…

Però no tots els Nadal s'assemblen al nostre. Hi ha llocs on tenen curioses tradicions o on, directament, no se celebra. Avui t'expliquem com es viuen aquestes dates a diferents llocs del món on pots viatjar aquest proper Nadal.

Curioses tradicions nadalenques

A Islàndia el Nadal és una barreja de tradicions cristianes amb celebracions paganes i el que se celebra avui dia és una barreja de mites i llegendes de diferents èpoques i llocs. Una d'aquestes curioses tradicions és la dels Yule Lads, els homes de Yule, que segons la tradició durant les tretze nits abans de Nadal baixen d'un en un des del Pol Nord deixant petits regals cada nit.

 

A Lapònia, a la terra del Pare Noel, tenen també una tradició sorprenent amb els llums de Nadal. A moltes ciutats d'aquesta zona es fabriquen llanternes de gel (amb recipients que es deixen fora tota la nit, se'ls fa un forat a dalt i es buida l'aigua, i se'ls col·loca una espelma) o amb boles de neu. Aquests llums es col·loquen per il·luminar els camins a les cases, a les cabanes, al mig de la neu.

 


Arbres i llums

Si prefereixes veure un Nadal de pel·lícula, més semblant als que coneixem, però molt més espectacular, llavors el teu destí perfecte és Nova York. Si ja és una ciutat plena de llums i guarniments durant tot l'any, imagina't per Nadal.

L'inici oficial de les festes nadalenques és l'encesa del famós arbre de Nadal del Rockefeller Center. Es tracta d'un arbre que fa almenys 23 metres d'alçada i es decora amb 8 quilòmetres de llums que s'encenen dimecres després d'acció de gràcies.





Pero además de este gigantesco árbol, toda Nueva York se ilumina, calles y escaparates en el centro y casas en las afueras, como el barrio de Dyker Heights, en Brooklyn, seleccionada como la zona “mejor decorada de EE.UU” (donde puedes hacer una excursión de tres horas visitando las decoraciones más bonitas).

Però a més d'aquest arbre gegantí, tota Nova York s'il·lumina, carrers i aparadors al centre i cases als afores, com el barri de Dyker Heights, a Brooklyn, seleccionada com la zona “millor decorada dels EUA” (on pots fer una excursió de tres hores visitant les decoracions més boniques).

Nadal sense Nadal

Si decideixes viatjar a destinacions més exòtiques has de tenir en compte que en molts d'ells el Nadal directament no se celebra perquè no és part de la seva cultura.

Aquest és el cas del Marroc, ja que la seva religió oficial és l'islam i aquests dies no són festius al calendari. Passa el mateix amb l'any nou, ja que el seu calendari és lunar i no coincideix amb el nostre. Tot i que en molts viatges organitzats es fa coincidir aquesta data amb una visita al desert del Sàhara amb rituals típics berbers basats en el foc.

 

 

En altres llocs com Sri Lanka passa una cosa semblant, ja que en aquest país només el 8% de la població és catòlica. Però en aquesta illa tenen una altra tradició que coincideix amb el nostre Nadal, l'inici de la temporada del “Pic d'Adam”. Des del desembre fins al març els budistes pugen a aquest pic, situat a uns 40km de Ratnapura i la falda d'aquesta muntanya s'omple de centenars de paradetes que venen té i menjar als pelegrins, que pugen sempre de nit. A Anuradhapura se celebren també unes curioses festes que coincideixen amb la lluna plena de desembre en honor a l'“arbre Bodhi”, considerat el més antic plantat per l'home.

 

Com veus, tant si vols gaudir d'un nadal tradicional, descobrir noves tradicions o fins i tot oblidar que estem per Nadal, hi ha una destinació perfecta per a tu. Quina tries?