img-blog

Yucatan: molts viatges en una sola destinació

img-usuario
23/11/2023

Yucatán, ubicat a la península del mateix nom al sud-est de Mèxic, és un estat mexicà on en un sol lloc tens múltiples destinacions, capaces d'adaptar-se a qualsevol que sigui l’objectiu del teu viatge.

Aquí trobaràs des de les seves famoses zones arqueològiques maies a increïbles paratges naturals, passant pel seu patrimoni històric, la seva deliciosa gastronomia o les platges paradisíaques on descansar, aquest estat ho té tot per conquerir qualsevol tipus de viatger.

Continua llegint i t'explicarem els diferents viatges que pots fer quan visitis Yucatán.

Un viatge al món maia d'ahir i avui

Segurament un dels principals atractius de Yucatán sigui el seu llegat maia, ja que és en aquesta zona on es troba Chichén Itzá, la ciutat maia més famosa del món. Aquesta zona és una de les més extenses i més ben conservades del món maia i gràcies a ella podràs descobrir com vivien i es relacionaven els antics habitants d'aquesta regió.

A Chichén Itzá, a més del seu emblemàtic Temple de Kukulkán i els seus 365 esglaons, trobaràs altres edificacions i espais que reflecteixen com era la vida i la cultura dels maies, com l'Esplanada Principal, el Pati de les Mil Columnes, el Temple dels Guerrers o el Cenote Sagrat entre d'altres.

Però aquest complex no és l'única empremta que han deixat els maies a Yucatán, aquí trobaràs al voltant de 19 zones arqueològiques entre les quals destaquen Uxmal, Ek Balam, Dzibilchaltún o Mayapán on, gràcies al seu bon estat de conservació, podràs recórrer els seus edificis , conèixer la seva història i aprendre dels personatges que les van habitar


I el millor de tot, la cultura maia segueix viva i a Yucatán podràs conèixer-la i endinsar-te en aquest món de tradicions i costums únics, per exemple, visitant algun dels llogarets maies al sud de l'estat que s'han organitzat per rebre els visitants i compartir amb ells els seus  coneixements i la seva forma de vida.

Un viatge a la natura

Si vols ser el protagonista d'un viatge ple d'experiències naturals i a l'aire lliure, Yucatán també és la teva destinació perfecta. gràcies a la combinació de selves tropicals, platges paradisíaques i espais naturals impressionants.

Yucatán compta amb quatre reserves naturals en les que es concentren 456 espècies d'aus, fet que suposa més del 40% de les aus del país. A més, en aquest estat hi ha més de tres mil cenots registrats, però s'estima que a tota la península de Yucatán n’hi pot arribar a haver aproximadament sis mil.

Els cenots són uns pous d'aigua natural, en cova, semi oberts o oberts, alguns de gran profunditat, que s'alimenten per la filtració de la pluja i pels corrents dels rius que neixen al cor de la terra i aquest és un dels pocs llocs del món on es troben i es poden visitar.


Una altra de les meravelles naturals que no et pots perdre a Yucatán són Las Coloradas, un lloc format per un conjunt de tolles salineres ubicades a unes dues hores al nord de Valladolid, a la costa de Yucatán. Són famoses pel color rosat de les seves aigües a causa de les altes concentracions de sal i del petit crustaci artemia salina, principal aliment dels flamencs que envolten la zona. Aquí podràs conèixer el procés d'extracció de sal que es remunta als temps dels maies.



Un viatge per als sentits

Si ets dels viatgers que gaudeixen submergint-se en altres cultures i assaborint els seus sabors, colors i aromes, aquest és també un destí perfecte, ja que un altre dels seus grans atractius és la seva cultura, resultat d'una barreja de les seves arrels maies amb el llegat colonial.

L'artesania, la música i les celebracions i festes iucateques són un reflex fidel del caràcter d'aquest poble i converteixen Yucatán en un dels estats mexicans amb més riquesa cultural.

Per no parlar de la gastronomia iucateca, representada per la famosíssima cotxinita pibil i el xili havaner, aquí podràs tastar altres delícies típiques com la sopa de llima, el formatge farcit, el dzic de cérvol o el peix a Tikin-xic. Tots aquests plats són part d'un llegat gastronòmic on es barregen els maies amb la cuina colonial o les influències que rebia d'Europa, el Carib o fins i tot l'Orient Mitjà a través dels seus ports i migracions cap a la regió.

Un viatge de relax

I si el que busques és relaxar-te i desconnectar, aquí també ho podràs fer ja que Yucatán, a més de cultura, història, arqueologia o natura té també tot el que es pot demanar a una destinació de sol, platja, descans i mar.

En els seus més de 370 quilòmetres de costa cap al nord de la península, Yucatán compta amb platges de suaus sorres blanques i daurades envoltades de natura, com El Cuyo, Sant Felip, o Progrés, llocs perfectes per desconnectar de la rutina i relaxar-te. I en aquesta mateixa costa, podràs trobar impressionants parcs naturals i zones protegides com el Parc Nacional Arrecife Alacranes, una àrea natural protegida amb l'estructura coral·lina més gran del Golf de Mèxic; El Palmar, una de les reserves ecològiques més importants de l'estat o Celestun on conviuen paisatges excepcionals amb paradisíaques platges de cocoters i manglars.


Com veus, sigui com sigui el viatge que vulguis fer, Yucatán és la teva destinació.