img-blog

Sis raons (a més de Dràcula) per conèixer Transilvània

img-usuario
08/09/2023

Quan un escolta la paraula Transilvània, el primer que se li ve al capd és Dràcula, la novel·la de Bram Stoker que ha esdevingut un clàssic i que està basada en personatges, situacions i paisatges d'aquesta regió de Romania.

Ubicada a la regió central de Romania, Transilvània es troba envoltada pels Carpats al nord i a l'oest que l'aïllen de la resta, mentre que al sud i sud-oest limita amb les regions de Moldàvia, Valaqui i Banat. Aquesta barreja d'aïllament i contacte és la que atorga a Transilvània el seu encant especial, tant paisatgístic com cultural.

Precisament per això i malgrat deure la seva fama a un dels personatges més famosos del gènere del terror, Transilvània és molt més que un destí de llegenda. Els seus paisatges, el seu patrimoni, les seves tradicions o la seva biodiversitat són només algunes de les raons per les quals val la pena conèixer-la.

Avui et proposem conèixer una mica més aquesta regió romanesa i et donem sis raons per les quals val la pena visitar-la.

  1. Paisatges misteriosos

Un dels grans atractius de Transilvània en són els paisatges. La combinació del relleu muntanyós de turons i llacs dels Carpats amb les valls boscoses del sud de la regió. En aquest sentit, destaquen el paisatge de la Serralada Apuseni, i el Parc nacional de Retezat, la Cova dels óssos Chiscau i la Cova Vartop, o la Glacera Scarisoara, la segona glacera més gran de la terra.




Si t’agrada el misteri i les coses inexplicables, segur que t’encantarà el Bosc de Hoia-Baciu. Aquest lloc, conegut com el "Triangle de les Bermudes" de Transilvània, és el bosc més gran del país i és famós per la seva reputació de ser un lloc d'activitat paranormal i fenòmens inexplicables. T'atreveixes a visitar-lo?



  1. Patrimoni i cultura

A més de totes les històries i llegendes relacionades amb el personatge de Dràcula, Transilvania té un important patrimoni cultural que pots conèixer a alguna de les seves principals ciutats, com Sibiu, Cluj-Napoca i Brasov que compten amb un nucli antic format per impressionants construccions de la època medieval i barroca.

 


Perdre't als seus carrers empedrats, admirar les seves façanes acolorides i visitar les esglésies fortificades, com l'església Negra de Brasov o el palau de la Cultura d'Iasi és una forma genial de conèixer el llegat hongarès, alemany i romanès present a tota la regió.




  1. Tradicions i gastronomia

Transilvània és una regió que, malgrat la seva constant evolució en alguns aspectes, sembla ancorada en el passat, ja que aquí perviuen tradicions centenàries en forma de música folklòrica, festivals culturals i antics oficis com els teixidors o ferrers de la Vall d'Ariesi.

A més, la seva cuina conserva també antics plats, a base de carn, moltes sopes i pasta casolana i plats típics amb un dels productes estrella de la cuina transilvana, la col, com la sarmale (fulles de col farcides) o la varza a l'estil de cluj (versió romanesa de la lasanya). I si t'agrada el vi o el licor, hauries de tastar el vi blanc de Tarnave o els licors de fruites com el Palinca, el Horinca i el Rachie, fets amb poma, pera, pruna i mora.

 

  1. Castells de llegenda

És evident que, si aquesta terra va inspirar Bram Stoker per a la seva popular novel·la, també ho van fer els seus impressionants castells, en què es diu va viure el príncep Vlad, en qui es basa el conegut personatge. En aquest sentit, no et pots perdre el Castell de Bran, que va inspirar directament l'escriptor.

 


Aquest castell és una construcció militar construïda al segle XII sobre un turó que actualment s'ha convertit en la fortalesa més visitada de Transilvània. Però no és l'únic castell que val la pena visitar. El majestuós Castell de Pele? a Sinaia, exemple de l'arquitectura neorenaixentista i el castell més gran de Romania o la Fortalesa d'Alba Iulia una de les més grans d'Europa, també es mereixen estar a la llista d'imprescindibles a la teva ruta per Transsilvània.



  1. Naturalesa en estat pur

Un altre dels atractius de Transilvània és la seva diversitat natural. Gràcies a la seva localització, en aquesta regió es troba una gran varietat de flora i fauna, des dels óssos, llops i linxs dels Carpats o les pastures i valls fluvials del sud.

A més, aquesta zona compta amb diversos parcs naturals on els amants de l'aventura podran gaudir de diferents activitats com l'espeleologia al Parc Natural d'Apuseni; l'arqueologia al Parc Natural de Gradistea Muncelului-Cioclovina o fer barranquisme i senderisme al Parc Nacional de Piatra Craiului, amb les seves espectaculars parets rocoses escarpades i un dels abismes subterranis més profunds del món (a 539 metres).

 



  1. Hospitalitat

I, per últim, però no per això menys important, Transilvania mereix una visita per l'hospitalitat dels seus habitants. Els romanesos són famosos per ser gent amable i acollidora, que fan que et sentis benvingut allà on vagis.

Com pots comprovar, Bram Stoker i Drácula van fer famosa Transilvània, però gràcies als seus atractius s'ha aconseguit mantenir com una d'aquelles destinacions que val la pena visitar, almenys una vegada a la vida, t’hi portem?